NB OFFICIAL FORUM

MALAYSIAN POP ROCK BAND SINCE 1999
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Log inLog in  

Share | 
 

 JOM MASAK!!!

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Qu33n^eRz33
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts : 3497
Registration date : 2007-03-20

PostSubject: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 3:34 am

ok zee bukak topic ni so nbianz leh lah share ape2 resepi masakan kegemaran or what ever lah ek...yer lah selain muzik ape salah nyer kita share benda lelain kan??? as permulaan biar zee yg mula kan dulu ek... okok mari zee share resepi kegemaran zee dan mungkin kegemaran nbianz yg lain....

Asam Pedas Ikan Pari

Bahan-Bahan:


ikan pari
gm bendir
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan(optional)
4 - 6 helai daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya


Bahan-bahan digiling/dikisar halus:


15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari

Cara:

Ikan disiang dan dicuci bersih(cuci dgn limau sambal dan garam). Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan digiling halus hingga garing. Kemudian masukkan serai titik. Kacau rata
Masukkan ikan dan air asam jawa. Kacau rata. Apabila mendidih masukkan
bendir, daun kesum, bunga kantan(optional) dan garam. Kacau rata...biarkan mendidih lagi 5 mint gitu... mati kan api dah siap dah asam pedas ikan pari... so selamat mencuba lah ek



p/s: skema nyer aku tuleh... emm dah mcm forum ibu2 gitu....

p/s: ok abg ristoe... zee dah bukak topic masak2 ni


Last edited by eR_z on Thu Apr 10, 2008 3:54 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
Qu33n^eRz33
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts : 3497
Registration date : 2007-03-20

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 3:49 am

Begedil Daging


Bahan2:

1 pck kentang kuning – di potong dan
di goreng dulu sebelum di tumbuk atau di blend ( jangan pakai air). Kalau nak boleh juga di rebus kentang
dan kemudian gunakan smasher kurang berminyak
tapi lah power sgt lah rasanyer....
150 gm daging kisar (lembu, kambing atau ayam) – digoreng dulu
supaya kering sedikit, boleh gunakan sedikit minyak.
Kemudian tumbuk sedikit supaya pecah.
Bawang goreng
Daun sup dan daun bawang di hiris
1 biji telur ayam – di pukul[size=7]

Bahan2 di tumbuk:

garam secukup rasa
halia sikit aje
2 biji bawang putih
sedikit lada putih

Cara:

Masukan daging, bahan2 yang telah di tumbuk tadi dan daun sup/daun bawang ke
dalam kentang yang telah goreng (di tumbuk) atau di rebus (smash) Gaul
rata. Bulatkan, baru di celupkan ke dalam telur dan goreng. dah siap dah... so selamat memcube yerr....






nota kecil:
]Selain dari daging lembu, kambing atau ayam kita juga boleh gunakan yang telah di goreng .


Back to top Go down
View user profile
Ristoe
NB Drummer
NB Drummer


Number of posts : 536
Age : 34
Localisation : Kuala Lumpur, Malaysia
Registration date : 2007-08-14

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 3:59 am

 Kek batik biskut marie


Bahan-bahan ( loyang 7/8" )
• 1 bungkus (350g) biskut marie
• Setengah buku butter
• 2 biji telur
• 1 cwn serbuk koko
• 1/2 cwn milo
• 1 cwn air
• 3/4 cwn gula
• ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
1. patah2kan biskut
2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang
Back to top Go down
View user profile
Ristoe
NB Drummer
NB Drummer


Number of posts : 536
Age : 34
Localisation : Kuala Lumpur, Malaysia
Registration date : 2007-08-14

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 4:05 am

SUP ‘GEAR BOX’




Bahan stok
2 kg tulang lembu (sendi) bersum-sum
3 cm halia, diketuk
1 camb lada
hitam, ditumbuk kasar
1 camt garam kasar
2.5cm kiub gula batu
2 biji tomato, dihiris 8
1 batang salderi, dihiris 3 cm
5 liter air

Bahan dikisar:
1 labu bawang besar
8 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm halia
2 camt serbuk jintan manis
1 camt serbuk lada hitam

Rempah tumis:
7 cm kulit kayu
manis
3 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Bahan sampingan
100 ml minyak
2 bunjut Rempah Sup Tulang
2 camb sos tiram
garam secukup rasa
jus 1 biji limau nipis, jika suka

Bahan hiasan
bawang goreng
hirisan daun bawang
hirisan daun sup

Jerang bahan stok hingga menggelegak, perlahankan api dan masak selama 5-6 jam. Tambah air jika perlu. Bila air rebusan tinggal 3 liter, tapiskan ke dalam mangkuk besar. Asingkan semua bahan kecuali tulang sum-sum tadi. Panaskan minyak, bubuh rempah tumis dan bahan kisar, kacau hingga wangi. Masukkan air rebusan tadi, tulang, rempah bunjut, sos tiram dan garam. Bila mendidih semula, angkat dan campurkan dengan jus limau (jika suka). Sajikan dengan bahan hiasan.
Back to top Go down
View user profile
Ristoe
NB Drummer
NB Drummer


Number of posts : 536
Age : 34
Localisation : Kuala Lumpur, Malaysia
Registration date : 2007-08-14

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 4:07 am

HOR FUN


500 g hor fun (mee tebal yg nipis atau gantikan dengan kuay teow)
1 camb kicap pekat
1 camt minyak
2 camt kicap cair
2 biji cili merah
250 g isi ikan, dihiris nipis
200 g dada ayam, dihiris nipis
200 g daging, direbus dan dihiris nipis
4 tangkai choi sum (kubis Cina berbunga)
garam, serbuk lada sulah secukupnya
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1 camt tepung jagung } dicampur, bahan pemekat
60 ml air }
300 g udang sederhana, dibuang kulit
300 ml air rebusan ayam
Cara membuatnya

1. Untuk Hor Fun: Panaskan minyak di atas api kuat, goreng hor fun sebentar dengan kicap pekat. Angkat dan ketepikan. Jika kuali tidak cukup panas, hor fun akan melekat.
2. Untuk kuah: Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan air rebusan ayam dan biar hingga mendidih.
3. Masukkan daging, ayam, udang, choi sum dan ikan. Tambah garam, serbuk lada sulah, kicap cair. Kacau rata.
4. Tuangkan bahan pemekat dan kacau cepat-cepat hingga kuahnya pekat. Angkat dan tuangkan ke atas hor fun tadi.
5. Sajikan dengan cili jeruk.
Back to top Go down
View user profile
Qu33n^eRz33
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts : 3497
Registration date : 2007-03-20

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 4:08 am

emmm.... zee penah try kek batik biskut marie tu tapi tak bape nak jadi.....
Back to top Go down
View user profile
Ristoe
NB Drummer
NB Drummer


Number of posts : 536
Age : 34
Localisation : Kuala Lumpur, Malaysia
Registration date : 2007-08-14

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 4:10 am

CENDAWAN CHEESE OMELETTE

Bahan-bahan
4 biji telur
cheddar shredded Cheese
button mushroom
black pepper powder
1 susu makan susu cair
Cara-cara
Potong button mushroom - sederhana tebal.
Pecahkan telur, campur sedikit susu cair atau susu segar.
Kacau rata (macam telur dadar).
Panaskan kuali (letak minyak sedikit sahaja tapi rata satu kuali).
Dah panas, goreng mushroom then masukkan telur. Jangan api besar.Jangan terbalikan telur. Apabila agak garing bahagian bawah, dan bahagianatas dah kering, taburkan shredded cheese atas telur, lipat dua.
Taburkan black pepper atasnya - kalau tak suka tak payah letak
Back to top Go down
View user profile
phyerousze
Members
Members


Number of posts : 805
Localisation : Earth
Registration date : 2007-10-26

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 4:12 am

sekali daa...
Back to top Go down
View user profile
Ristoe
NB Drummer
NB Drummer


Number of posts : 536
Age : 34
Localisation : Kuala Lumpur, Malaysia
Registration date : 2007-08-14

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 4:15 am

AYAM PERCIK


1 ekor ayam, kelar dada dan paha
1 liter santan (2 kelapa)
2-3 camb pes cili
1 cm belacan
1 camt halba
2 kpg asam gelugur
1 camt gula
garam secukupnya


Bahan Kisar
8 biji bawang merah
2 cm halia
3 cm kunyit
2 cm lengkuas
2 batang serai


Jerang semua bahan atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih. Bila kuah setengah pekat, keluarkan asam gelugur. Masukkan ayam dan balik-balikkan hingga 3/4 masak. Biar kuah atas api perlahan. Panggang ayam dan percikkan kuah di atasnya. Bila ayam masak, sajikan dengan kuahnya tadi.
Back to top Go down
View user profile
Qu33n^eRz33
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts : 3497
Registration date : 2007-03-20

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 4:16 am

ni lakz resepi asalnye zee penah masak ni kes malam2 lapar lah tapi tak sangka bila tgk kan net ada gak lah ek

Nasi Goreng Sadin

Bahan-Bahan:



Nasi (2 pot)
1 tin kecil sardin
3 ulas bawang putih-tumbuk atau kisar
2 ulas bawang kecil-tumbuk atau kisar
2 sudu cili kisar


kacang panjang dipotong kecil
1 batang lobak merah dipotong dadu
sedikit gula
sedikit garam
sedikit asam jawa(optional)

Cara:



tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau
perahkan sedikit asam jawa, garam dan gula
masukkan sardin dan hancur-hancurkan sardin tersebut
masukkan nasi, kacang panjang dan lobak merah. gaul hingga sebati. sedia untuk dihidangkan




Back to top Go down
View user profile
Qu33n^eRz33
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts : 3497
Registration date : 2007-03-20

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 4:17 am

fairuz:
hehehee....
ape2 aje lah ek
Back to top Go down
View user profile
Ristoe
NB Drummer
NB Drummer


Number of posts : 536
Age : 34
Localisation : Kuala Lumpur, Malaysia
Registration date : 2007-08-14

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 4:21 am

AYAM SOS OREN/LEMON



Bahan
400 gm ayam tanpa tulang, dipotong ke 2 kepingan sama
2 s/k Serbuk Pati Ayam MAGGI
lada sulah secukup rasa
1 biji telur, dipukul sedikit
1 cawan tepung jagung (auntuk menyalut ayam)
minyak untuk goreng terendam
2 ulas bawang putih (cincangkan)

A
1 cawan Jus Oren sunkist [2 biji]
1 s/k Serbuk Pati Ayam MAGGI
1 c/k gula atau secukup rasa
1 s/k minyak bijan (jika suka)
2 s/k tepung jagung dicampur dengan
2 s/b air
1 biji oren, dihiris [boleh gunakan lemon]
2 biji tomato, dipotong berbaji
pasli & cili merah


Cara
1. Buat hirisan pangkah di atas permukaan daging ayam.
Perapkann ayam dengan Pati MAGGI dan lada hitam selama 10 minit.

2. Sadur nipis ayam dengan telur, kemudian dengan tepung jagung
Goreng terendam ayam hingga kekuningan dan tuskan.

3. Keluarkan minyak hingga tinggal 2 s/besar dalam kuali.

4. Tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan bahan A dan masak hingga mendidih.

5. Pekatkan sos dengan campuran tepung jagung.

6. Potong ayam ke kepingan yang disukai dan senduk sos ke atasnya.
Hias dengan hirisan oren, tomato, pasli dan cili.
Back to top Go down
View user profile
eylla89
Members
Members


Number of posts : 1447
Age : 27
Localisation : pee jay n sg petani, kdh
Registration date : 2007-06-14

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 9:48 am

abg ristoe>>>
mmg suke masak ke??
byk resepi memasak.....

kak zee>>>
ini y ble balik kl nk suruh mak wat begedil...
tpi mesti at last eylla kne wat begedil sendiri..mak bz....
ade skali 2 mak kelam kabut nk masak begedil, mak x celup dlm telur...so jadi r nuget...kebetulan lak ari 2 eylla terlebih masukkn ayam..hehehe
ermmm...da lme x rasa masakn mak...
Back to top Go down
View user profile http://www.5arifcrew.nice-forum.net
-Ria Jelita -
Members
Members


Number of posts : 52
Age : 29
Registration date : 2008-03-04

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 9:59 am

Chilli Crab (S'pore)

1kg ketam
Serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk mengoreng

Bahan-Bahan A:

Chiili kering (rendam dan kisar)
Bawang besar
Bawang putih
1cm halia
1 tangkai serai

Bahan-Bahan B:

2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos chilli
4 sudu makan sos tomato
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

Gaulkan ketam dengan kunyit dan garam. Gorengkan ketam dengan menggunakan minyak yang sama (minyak menggoreng ketam). Tumis bahan A hingga wangi. Masukkan bahan B. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan ketam yang di goreng. Kacau rata. Sedia untuk dihidangkan.
Back to top Go down
View user profile
-Ria Jelita -
Members
Members


Number of posts : 52
Age : 29
Registration date : 2008-03-04

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 10:05 am

Sandwich Ayam

1/2 buku roti sandwich
1 cawan daging ayam (dicincang)
4 sudu besar Salad Cream
1 sudu besar mentega (dicairkan)
Sedikit garam dan black pepper

Cara-caranya:

Campurkan semua bahan-bahan dan gaul sehingga rata. Ratakan bahan tadi ke atas sekeping roti yang telah disapu mentega. Letakkan sekeping lagi roti, buangkan kulitnya dan potong ikut suka.
Back to top Go down
View user profile
-Ria Jelita -
Members
Members


Number of posts : 52
Age : 29
Registration date : 2008-03-04

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 10:22 am

Tahu Goreng (S'pore)

10 keping tahu
Timun 2 batang dihiris nipis
200gm taugeh dicelur
Minyak untuk mengoreng

Tumbuk:

600gm kacang tanah digoreng tanpa minyak
15 biji cili padi
15 ulas bawang putih

Perasa:

4-6 camca besar gula melaka
5 camca besar kicap pekat
3 camca besar cuka ataupun
Asam jawa secukup rasa
Air panas secukupnya

Cara-caranya:

Kisar bawang putih, cili padi sehinnga lumat bersama kacang. Letak dalam mangkuk dan gaulkan gula melaka, kicap pekat ataupun cuka secukup rasa. Tambahkan air. Kuahnya mesti cukup manis, pedas dan masam.
Back to top Go down
View user profile
Qu33n^eRz33
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts : 3497
Registration date : 2007-03-20

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 10:40 am

cili crab must cube...
ni lah lagi satu hidangan
istimewa spore
Back to top Go down
View user profile
eylla89
Members
Members


Number of posts : 1447
Age : 27
Localisation : pee jay n sg petani, kdh
Registration date : 2007-06-14

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 10:42 am

kak zee>>>
masak r utk eylla..
then post ke kedh...
heheheh
Back to top Go down
View user profile http://www.5arifcrew.nice-forum.net
Qu33n^eRz33
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts : 3497
Registration date : 2007-03-20

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 10:47 am

post kat kedah ek???
hehehe... by the time smp aje
adik dpat bekas kosong coz dimakan dik posman
Back to top Go down
View user profile
-Ria Jelita -
Members
Members


Number of posts : 52
Age : 29
Registration date : 2008-03-04

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 10:56 am

Di M'sia ada tak makanan 'Gado-Gado'?
Back to top Go down
View user profile
Qu33n^eRz33
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts : 3497
Registration date : 2007-03-20

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 10:58 am

tapi at time kat jb aje ada makanan dari spore
Back to top Go down
View user profile
-Ria Jelita -
Members
Members


Number of posts : 52
Age : 29
Registration date : 2008-03-04

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 11:03 am

eR_z ----> Awak pernah cuba 'Gado-Gado'?
Back to top Go down
View user profile
Qu33n^eRz33
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts : 3497
Registration date : 2007-03-20

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 11:08 am

penah.. gakz dier kan mcm tahu goreng kan tapi ada tempe dan keropok ....
Back to top Go down
View user profile
-Ria Jelita -
Members
Members


Number of posts : 52
Age : 29
Registration date : 2008-03-04

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 11:20 am

Gado-Gado

Bahan untuk kuah:

600 gm kacang tanah, goreng sehingga garing dan ditumbuk kasar
1 sudu asam, digaulkan dengan 1 cawan air dan tapis
4 sudu makan atau lebih gula tanjung
30 biji lada kering
15 biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 ibu jari lengkuas dikisar halus
4 batang serai
2 atau 3 biji cekur
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Bahan-Bahan lain:

2 bungkus lontong, direbus dan setelah sejuk, potong dadu
2 keping tahu, dipotong dadu dan digoreng
3 keping tempe dipotong dadu dan digoreng
10 batang kacang panjang, potong 1/2 jari dan rebus
1 biji timun dihiris
6 biji telur direbus dan dibelah dua
300 gm tauge, dicelur dan ditoskan
1/2 kobis dirampai
Keropok ikan

Cara-Cara:

Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing. Bila naik minyak masukkan kacang tanah dan sedikit air. Gaul rata. Apabila mendidih tuangkan air asam, masukkan gula dan garam. Tunggu sehingga kuahnya mendidih, kemudian matikan api. Kuah gado-gado sedap rasanya, jika manis sedikit.

Cara Menghidang:

Atur dalam pinggan, sayur-mayur serta tempe dan tahu goreng. Tuangkan kuah dan hiaslah dengan sebelah telur rebus dan keropok ikan.
Back to top Go down
View user profile
-Ria Jelita -
Members
Members


Number of posts : 52
Age : 29
Registration date : 2008-03-04

PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Thu Apr 10, 2008 11:22 am

eR_z ----> Yup Gado-gado ni saudara dengan tahu goreng cuma bezanya ada tempe dan keropok..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: JOM MASAK!!!   Today at 3:43 pm

Back to top Go down
 
JOM MASAK!!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
NB OFFICIAL FORUM :: NB FORUM :: FANS area..-
Jump to: