NB OFFICIAL FORUM

MALAYSIAN POP ROCK BAND SINCE 1999
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Log inLog in  
Share | 
 

 ~~IPTA vs IPTS~~

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
eylla89
Members
Members


Number of posts: 1447
Age: 25
Localisation: pee jay n sg petani, kdh
Registration date: 2007-06-14

PostSubject: ~~IPTA vs IPTS~~   Fri Oct 24, 2008 3:20 pm

lps smp, masing2 ade halatuju..
sume org impikan nk masuk u..
tpi x sume berjaya msuk u..
ramai y dpt masuk poli n kolej..
ade gak y juz masuk form 6 (STPM)

korg rase ade beze ke masuk IPTA atau IPTS??
perlu ke kite pandang rendah kat org y juz masuk poli, kolej, form 6 etc.??


*ila dpt idea ni lps baca luahan ain kt blog die..hehehehe..
Back to top Go down
View user profile http://www.5arifcrew.nice-forum.net
eylla89
Members
Members


Number of posts: 1447
Age: 25
Localisation: pee jay n sg petani, kdh
Registration date: 2007-06-14

PostSubject: Re: ~~IPTA vs IPTS~~   Fri Oct 24, 2008 3:37 pm

pada ila, IPTA, IPTS, matrik atau form 6 same je..
tetap akan dpt diploma n degree..
kalau kt IPTS, kos nye lebih tgi..
sape y masuk matrik untung sbb dpt jimatkan masa nk amik degree..
tpi kalau gagal, korg akan kua dr matrik ngn tgn kosong..
(that why ila kua dr matrik..x nk amik risiko)
kalau form 6, atleast korg ade sijil STPM..
juz korg lmbt ciket je..
ila setuju ngn ain y form 6 lg susah dr U..
ramai y ila tgk blaja form 6 sekerat jalan sbb x leh nk bw..
ape y ila blaja kt U ni pun kebykknnye bende basic..

ramai nk masuk U sbb diorg rase ble masuk U, sume org pandang tgi kt diorg..
(padahal die tgi dr org y pandang die..itu y org pandang tgi kt die..)
kalau masuk IPTS, nk sebut blaja ktne pun segan..
bak kate org, pandang sebelah mata je..
huhuhu Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.5arifcrew.nice-forum.net
ain
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts: 2505
Age: 25
Localisation: Pasir Gudang,Johor & UKM,Bangi
Registration date: 2007-03-23

PostSubject: Re: ~~IPTA vs IPTS~~   Fri Oct 24, 2008 11:59 pm

ain geram tau ila..

orang cakap macam2 pasal STPM..ape jew..

mmg laa..sume org nak masuk U..
dan kebanyakan yg masuk U tu pandai2 belaka..
cuma kalau boleh jgn pandang rendah kat orang lain..
sebab orang yg kite pandang rendah tu kadang2 lebih tinggi drpd kite..

Ila blaja ekonomi kat U..basic..
tapi bende lain Ila dah advance..
kitaorg form 6..belum blaja pape lg yg berkaitan course yg kitaorg akan amik kat U nanti..
budak diploma..dah tau sume..
cume ade beberapa subjek je budak lepasan STPM akan boleh jawab ngan mudah sebab dah blaja time form 6..

Budak form 6 bukan utk yg pandai tau Ila..
kitaorg tak pandai pon..
tapi takde la bodoh..huhu!
cume kene rajin je..

salah satu perkara penting utk dapat perfect score dalam STPM is hardworking..

pasal IPTS ngan IPTA lak..
bezanya mmg kos..
tapi kalau kate semua IPTS tak bagus..tu tak betul gak..
kene pandai pilih la..
pilih IPTS yg diiktiraf kerajaan malaysia..
baru senang kot nak dpt keje..

ala..lepasan IPTA pon ramai yg menganggur..

so,ain rase tu sume bergantung kp rezeki masing2..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ain_nbz
ctzurai
Members
Members


Number of posts: 345
Age: 30
Localisation: somewhere at north
Registration date: 2008-05-29

PostSubject: Re: ~~IPTA vs IPTS~~   Sun Oct 26, 2008 10:46 am

salam adik2 sekalian..

ipta ngn ipts ade dua perbezaan yg ketara which is;

-kos
-quality

tp kak ct rase,adik2 lebih baik msk ipta sbb..ipts ni sesetengah nyer xdiiktiraf..mutu diorg bergantung dgn kos.lagi tggi yuran,lagi byk ilmu korg dpt.tp kalo ipta,silibus dier mmg updated dgn yg terkini,tp yuran maintain.lebih bagus utk org2 yg sederhana hidupnya mcm kak ct(^_^)..

kak ct xde kesempatan nk merase msk form 6,amik dip or stpm..sbb kak ct msk matrik.tp kawan2 kak ct yg xlepas msk msk matrik tu,sume amik stpm..Alhamdulilah,sume dah msk u,ade yg dah keje pon ni ar.so adik2 janganla risaw.sbb bab dpt keje or tak,itu dah msk episod lain.yg penting,segulung diploma n ijazah tu kiter kene dptkan dl.

adik eyyla jgnla pulak tkt msuk matrik.matrik ni seronok sgt.mmgla mula2 stress sbb kiter rase mcm xsempat nk tido pon,blaja blaja blaja.kalo x,kiter yg akan jadik bdk paling bodo kat situ.nota sentiase dlm poket.tp biler kiter taw tahap kiter brla seronok tu dpt kiter rase.dl kak ct mase kat matrik penah gak dpt c sbjek ekonomi(kak ct xsuke sbjek ni snbrnyer)..siap kene denda msk kelas icu lg.kelas malam.kat kelas tu latihan menimbun dibagiknyer.dahle latihan yg tutor siang n subjek lain pon xterabis dibuatnye,tambah plak kelas icu.msk2 je seme pensyarah ekonomi psiko kitorg.yg plg sakit ati bila diorg kata''saya cabar awk seme,kalo exam nnti xdpt A,sy rase awk seme ptt rase malu sbb xlayak pijak kat matrik melake ni''

apelg,pulun tak terkire la lepas tu.mcm nk berumah tangga kat bilik study n library je.punyela tercabar sbb pensyarah tu ckp.tp Alhamdulilah,kak ct msk kelas tu seminggu je sbb dah msk kelas bijaksane lepas tu sbb exam 4 icu tu dpt score tinggi.

nmpk tak,betape bagusnye msk matrik.so jgn takot2 taw..tp memb2 kak ct yg msk form 6 pon pulun jugak.bukan senang taw.tp more less stress la sbb duk umah.xduk asrama.hmm..lepas tu sume dah msk u,ade yg msk upsi dah jadik cikgu bahase inggeris dah pon (padahal kat skolah dl jahat yarabi)..

sbnrnyer,xkirela mane u pon kiter msk,asalkan kiter dpt timba ilmu dan jamin mase depan kiter.tp kak ct hope,adik2 sume mskla ipta,ok?xkira la upm ke,ukm ke,uum ke..ecewah..bukannye ape,byk baik dr buruknyer..
Back to top Go down
View user profile
irfansk8
NBianz Cool
NBianz Cool


Number of posts: 2261
Age: 22
Registration date: 2007-04-05

PostSubject: Re: ~~IPTA vs IPTS~~   Sun Oct 26, 2008 12:31 pm

~~klau boleh irfan nak masuk ipta,but klau x leh,ipts pun oklah,lagipun undang2 x ketat sngat,leh wat pale.. huhu =) !!!~~
Back to top Go down
View user profile http://myspace.com/newfazr
ain
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts: 2505
Age: 25
Localisation: Pasir Gudang,Johor & UKM,Bangi
Registration date: 2007-03-23

PostSubject: Re: ~~IPTA vs IPTS~~   Sun Oct 26, 2008 2:24 pm

masuk U utk blaja la dik oi..
bukannye utk ikut pale sendiri..
blaja mesti ade disiplin..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ain_nbz
@fiez
NB Guitarist
NB Guitarist


Number of posts: 439
Age: 32
Registration date: 2007-04-05

PostSubject: Re: ~~IPTA vs IPTS~~   Sun Oct 26, 2008 4:43 pm

ikut masing masing..
pendapat afiez, form 6 lebih selamat...
matrik, kalau kita masuk degree, kalau kantoi, tangan kosong ler...
diploma ok, tapi, kalau tak pandai bawak diri, 3 tahun diploma belum tentu lepas..
stpm, walau susah sket, tai masuk degree nanti semua benda jadi senang, tak macam budak matrik masuk degree pening, tapi tak seterrer budak lepasan diploma lah.
lagi satu stpm blaja kat skola, so takde lah culture shock..
afiez dah tgk ramai orang dari kampung, bila belaja kat lembah klang especially, hanyut dan culture shock.. yang tudung labuh pakai mini skirt, sebab tu dua2 adik afiez suruh stpm..

pasal ipta, ipts, tgk la, kalau nak keje di bidang swasta, ipts banyak kelebihan, sbb pergaulan ngan masyarakat bukan melayu terutamanya, english pun jadi power, jadi senang nak keje swasta, terutama arts, grafik, it dan sebagainya..
afiez sendiri kalau ada duit ni nak masuk icom atau lim kok wing jer huhu...
lagi budak ipts lebih pandai manage duit, tak enjoy lebih, sayang duit dan belajar sungguh2, macam kakak afiez sampai skang kedekut hahaha... dia dulu dip kat ipts la. pastu degree kat upm, macam air jer dia jawab exam hehehe...

yang penting jangan pandang baik buruk pada nama ipt tu jer ok?
ingatlah kat mana pun korang blaja, pandai2 jaga diri...
Back to top Go down
View user profile
ain
V.I.Nbianz
V.I.Nbianz


Number of posts: 2505
Age: 25
Localisation: Pasir Gudang,Johor & UKM,Bangi
Registration date: 2007-03-23

PostSubject: Re: ~~IPTA vs IPTS~~   Sun Oct 26, 2008 7:16 pm

dan kat mane blaja pon kene rajin..
takleh berlagak pandai sgt..
takleh sombong ngan ilmu..
nanti ilmu pon sombong ngan kite..
maksudnye ape yg kite blaja,susah nak masuk..
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ain_nbz
ctzurai
Members
Members


Number of posts: 345
Age: 30
Localisation: somewhere at north
Registration date: 2008-05-29

PostSubject: Re: ~~IPTA vs IPTS~~   Tue Oct 28, 2008 1:03 pm

apis:

-bdk matrik msk degree pening?xpening pown...xbaik tuduh taw..
-xseterer bdk diploma?r u sure?cube pk balik..heheh..
-culture shock?bukan seme beb..
-ipts pndai manage duit?ni pon kene pk balik..hhm?
-degree kat upm jwb mcm air?course ape tu ek?sains umahtangga kot..pelik mendenga nye..huhu
-ha..yg bab pandai2la jage diri tu,ct sokong(^_^)

p/s:jgn mara aa apis..nnti kene jual ;p

ain:

-betol tu adik ain..(^_^)
Back to top Go down
View user profile
 

~~IPTA vs IPTS~~

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
NB OFFICIAL FORUM :: NB FORUM :: FANS area..-